Odkrijte zgodbo o ikoničnem 366 retro fotelju!

ZGODBA POLJSKEGA IKONIČNEGA OBLIKOVALCA

Józef Chierowski (1927-2007)

Oblikoval je številne priljubljene izdelke, vključno s foteljem VAR. Njegov najpomembnejši  in največji dosežek pa je bil fotelj 366, ki je nedvomno postal prava retro ikona poljskega oblikovanja 50′ in 60′ let.

 

 

Fotelj 366 je veljal za izjemno priljubljen kos pohištva v sredini prejšnjega stoletja. Po požaru večje tovarne pohištva v tistem času na Poljskem se je pojavila potreba po izdelavi pohištva. Mlad notranji oblikovalec, oblikovalec klavirjev, predavatelj na Univerzi za umetnost v Vroclavu Józef Chierowski, je ob tej priložnosti s svojo idejo pristopil na trg s foteljem 366. Zahvaljujoč minimalističnemu dizajnu in lahkotni leseni konstrukciji je bil uspeh takojšenj. Kmalu se je fotelj pojavil v večih kavarnah, pisarnah in restavracijah na Poljskem. Fotelje so proizvajali 20 let in prodanih je bilo več kot 500.000 izvodov.

Kljub takojšnemu uspehu te edinstvene mojstrovine je nikoli ni bilo mogoče opaziti zunaj Sovjetske sfere. Leta 2014 se je družba 366 Concept odločila, da bo po 30 letnem prenehanju izdelave ponovno oživela serijsko proizvodnjo ikoničnega 366 fotelja. Nova različica fotelja je bila nagrajena v natečaju Must 2015, ki ga je izvedel Lodz Design Festival (www.lodzdesign.com), kar dokazuje, da je zasnova brezčasna.

 

 

366 retro fotelj LOFT

(Les: premium hrast / barva: hrast – 03 – temen; Tkanina: LOFT / barva: gray)