7 korakov do minimalističnega doma

Ni dvoma, da večina od nas živi živahno, stresno in zahtevno življenje. Delo, naloge in pričakovanja, ki se jih v današnjem času poslužujemo lahko naredijo vsakdanje življenje precej kaotično, zato je pomembno, da si ustvarimo dom, kjer prevlada mir in harmonija. Dom je naš osebni prostor kjer lahko resnično pustimo stres in živimo preprosto. Ljudje imamo različne okuse oblikovanja notranjosti, vendar lahko pri vsakem ustvarimo prijetno bivanje z manj nereda v naših življenjih.

 

Korak 1: Bodite kritični z izbiro pohištva

Pojdite skozi vsako sobo in se odločite katero pohištvo dejansko služi namenu, namesto, da zavzema prostor. Na primer, če imate v vašem dnevnem prostoru nekaj stolov, vendar le redno uporabljate dva, razmislite o darovanju ali shranjevanju drugih.

 

naravna-masivna-komoda-apen

Naravna masivna komoda APEN

Dizajnerka: Mag. zn. inž. M. Bednarek

Komoda APEN je vrhunsko ohišje iz 100% masivnega lesa (premium oreh, hrast, macesen, breza, jesen, brušen hrast), zaključena do popolnosti, naravna, edinstvena ter popolna za shranjevanje okrasnih predmetov in knjig.

Korak 2: Pospravite svoje delovne površine

Nič ne naredi doma bolj neurejenega, kot delovne površine pokrite z navlako. Predmete, ki jih potrebujete za vsakodnevno rabo naj najdejo svoj prostor, kjer bodo le ti služili svojemu namenu. Stvari, ki jih običajno ne potrebujete shranite v predale ali omare.

 

Masiven predalnik / komoda SOL 

Dizajnerka: mag. zn. inž. M. Bednarek

SOL ni le navaden predalnik, velja tudi za edinstveno umetniško delo. Vsak predalnik v svoji naravni lepoti lesa popolnoma služi svojemu namenu.

Korak 3: Razvrstite kuhinjske pripomočke

Večina od nas ima predal s posodo, ki je do roba napolnjena s kuhinjskimi pripomočki, katere skoraj nikoli dejansko ne uporabljamo. Da bi se izognili nepotrebnemu neredu, razvrstite posodo tako, da je lažje dostopna tista, ki jo resnično potrebujete. Posodo in kuhinjske pripomočke, ki jih ne potrebujete shranite v shrambo. Na ta način lahko hitro zmanjšate nered v vaši v kuhinji.

 

Zložljiva lesena stenska polica – FLÄPPS 60x27cm / White

Dizajner: Malte Grieb

Polica, ki se bo odlično prilegala v hodniku, kot stenska nočna omarica v spalnici, stenska polica za vazo ali kot popolna stenska polica za kuhinjo in shranjevanje predmetov.

 

Korak 4: Podarite ali zavrzite nepotrebne dvojnike

Obstaja velika verjetnost, da boste enkrat, ko boste začeli z razvrščanjem predalov, omar in sob, naleteli na številne predmete, ki jih imate podvojene in celo potrojene. Vprašajte se, ali potrebujete dvojnike predmetov, ki jih imate? Če jih ne potrebujete, jih podarite ali zavrzite. Ne pozabite, da dvojniki niso vedno očitni. Če imate na primer tiskalnik, ki ima dvojni skener, ne potrebujete posameznega optičnega bralnika.

 

Zložljiv lesen stol FLÄPPS / Alps

Dizajner: Malte Grieb

FLÄPPS ni samo stol, je vsestranski zložljiv lesen dizajnerski stol, ki ga lahko uporabite kot jedilen stol, stol za goste, kot sliko za steno ali celo kot nočno omarico.

Korak 5: Odstranite nepotrebno opremo

Veliko je lepih dodatkov, ki so na voljo po ugodnih cenah, s katerimi zlahka opremite svoj dom z bolj domačim stilom. Vendar se včasih zgodi, da lahko preveč dekorativnih predmetov ustvari dom, ki je prenatrpan in daje prisiljen občutek. Na primer, kupite dekoracijo za vsako mizo, za vsako delovno površino… Namesto tega izberite nekaj izbranih kosov ali sobnih  rastlin, da okrasite vaš dom in pustite druge površine ter prostore bolj zračne.

 

Dizajner: Robert Budny
Sodobna in minimalistična serija BOXER poličnikov za shranjevanje knjig in okrasnih predmetov.

6. Poenostavite barvno shemo v prostoru

Ste se kdaj sprehodili po prostoru, ki je obarvan temno ali ima naključno mešanico barvnih palet? Če ste, verjetno veste, da te sheme ne prispevajo k občutkom, ki sproščajo. Če se pri vašem dekorju preveč dogaja, ga poskusite potlačiti. Uporabljajte nevtralne barvne palete in pustite vsaj eno steno v vsaki sobi brez umetnin ali slik.

 

Minimalistična Albino klubska miza v kombinaciji belih oddtenkov v prostoru.
Dizajner: Grzegorz Worpus-Budziejewski

Korak 7: Bodite kritični z dodatki v prostoru

Enostavno je zbrati stvari, ki hitro napolnijo sobe in prevzamejo prazne prostore. Vendar pri opremljanju se poskusite spomniti, da je en izdelek visoke kakovosti vreden več kot pet manj kakovostnih izdelkov. Namesto, da vlagate v več izberite manj in bo vaš dom resnično lepši ter bolj prijeten za bivanje.

 

Minimalistična okrogla jedilna miza TRIO v kombinaciji nevtralnih oddtenkov v prostoru.
Dizajnerka: Kinga Wysocka